Fantec 3DS4600 does not boot

Fantec 3DS4600 does not boot

Postby elerocks » 28 Dec 2022, 16:15

Hi! I've read a lot, and tried a lot to get my 3DS4600 back to live.
Meanwhile i know a bit about this thing and also have added a connection to the serial console of it. Here i found that it does not find the kernel to start and so it boots into the rescue Linux:

Code: Select all
?hello.world
efghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhjk
 Jump!
Orginal init value: 202072BE
cde
profile->manufacturer_id (first 4B):DA94D7AD
profile->data_per_page:2000
profile->page_per_block:100
blk 79 starts from page 700
klmnopqrstu5280 wait5280 wait4K&Detect H27UBG8T2B and enable read-retrial mode...
Enable Read-retrial mode...
load bbt...load env to (addr 0xa0010000, size 64KB)...
page_start=0xf00 page_end=0x1900
get ENV fail!!
load factory to (addr 0x80100000)...
load bbt...ping_no =0xff
pong_no =0xff
there is no data in ping ,pong buffer
current_factory_start=0x1900
current_factory_start + 0x400=0x1d00
tar end,not found
tar end,not found
default_tv_system=
new default_tv_system=PAL
EPHY: 8211Echeck_val=0x0 [HDMI]: Set I2C Speed = 50 kHz[HDMI]: Chk_HotPlug() TV is not connected.[HDMI]: Read_EDID abort, HDMI cable plug off.[HDMI]: TV is not connected.2nd for PALPAL logo

REALTEK ROM Monitor, Revision ICIE.0402.1067.
Copyright (c) Realtek Semiconductor Corp. - All Rights Reserved.
For a list of available commands, type 'help'.
Compilation time /version=      Feb 19 2014  10:14:08  /ICIE.0402.1067
MAC address =                   00.11.22.33.44.55
Processor Company ID/options =  0x01 (MIPS Technologies, Inc.) / 0x00
Processor ID/revision =         0x93 / 0x85
Endianness =                    Little
Flash memory size =             4 GByte
SDRAM size =                    512 MByte
First free SDRAM address =      0x800c4000
Press 'ESC' to Monitor mode
____________________Set ethernet register: 00000044NAND Signature(LÙ¬røôH) error! Entering rescue linux...Rescue kernel in FLASH, total size = 0x1f52d0seg.1 addr 0xa0a06fd3, size = 0x1f52d0seg.2 addr 0x0, size = 0x0copy rescue0: from a0a06fd3 to 81000000, len = 1f52d0decompressing rescue: from 81000000 to 80100000: size = 1f52d0lzma finished decompressing rescue donego 0x80100000  defer 625p logoReset Ethernet Mac.
Address = 0x80100000
Linux version 2.6.34-VENUS (william@rtdmpsa-05) (gcc version 4.3.6 20110218 (prerelease) (GCC) ) #21 PREEMPT Wed Dec 4 13:08:14 CST 2013
...


I can enter the Busybox shell and also by pressing "ESC" while starting the bootloader. But now i'm stuck.
I've already did an update of the firmware using an USB-stick, which looks good but did not change anything, it will not enter the firmware mode (i think it's android based).
elerocks
 
Posts: 6
Joined: 28 Dec 2022, 01:55

Re: Fantec 3DS4600 does not boot

Postby Virtual » 28 Dec 2022, 21:40

show the full log

PS
the player goes into rescue and is probably waiting for a USB flash drive with firmware

PSPS
Flash memory size = 4 GByte
very few firmware get up on such a flash
марсы: HDS7 (смотрелка AMP скин vrt )
HDR12 AMP (обычно сервер с RAM 256 и 2 SATA диска 2T+)//но очень иногда оцифровка видео
XTR PRO(AMP, HTTP(S) NFS SMB FTP сервер +trans2.90 + 2 SATA диска 2T+
сатурны: XTR Prodigy, R6S(512Mb_NAND), HD900A(_MD*) прошивка
User avatar
Virtual
 
Posts: 6882
Joined: 01 Oct 2010, 17:17
Location: RU

Boot Realtek 1186

Postby elerocks » 29 Dec 2022, 00:12

Can somebody explain how this works with NAND flash? I have a Fantec 3DS4600 which does not boot into MP firmware.
elerocks
 
Posts: 6
Joined: 28 Dec 2022, 01:55

Re: Fantec 3DS4600 does not boot

Postby Virtual » 29 Dec 2022, 05:24

NAND Signature(LÙ¬røôH) error! - прошивка повреждена
переход на резервное ядро для восстановления - Entering rescue linux...

1. записать на USB flash ( FAT32 Only!!!) прошивку ( install.img достать из архива!) например эту:
viewtopic.php?f=40&t=3707
download/file.php?id=7560
2. подключть телевизор (монитор) по HDMI
3. USB flash в плеер
4. подать питание

PS очень желателен полный лог с консоли если пойдет что не по плану.
марсы: HDS7 (смотрелка AMP скин vrt )
HDR12 AMP (обычно сервер с RAM 256 и 2 SATA диска 2T+)//но очень иногда оцифровка видео
XTR PRO(AMP, HTTP(S) NFS SMB FTP сервер +trans2.90 + 2 SATA диска 2T+
сатурны: XTR Prodigy, R6S(512Mb_NAND), HD900A(_MD*) прошивка
User avatar
Virtual
 
Posts: 6882
Joined: 01 Oct 2010, 17:17
Location: RU

Re: Fantec 3DS4600 does not boot

Postby elerocks » 29 Dec 2022, 15:45

First of all, thank you so much for replying!

Virtual wrote:show the full log


Yes, i've added both, one without doing anything (console.log) and one after i inserted an USB stick containing "install.img" of the firmware (flash.log).

Virtual wrote:show the full log
the player goes into rescue and is probably waiting for a USB flash drive with firmware

You are pefectly right, this is what happens. Inside that rescue linux it detects and USB insertion, mout it and looks for an update which it then starts.
The update looks good in the TV screen (100%) but after the automatic reboot it can't start (find) the firmware and so the process starts over again.

Virtual wrote:show the full log
Flash memory size = 4 GByte
very few firmware get up on such a flash


This is what i also found out. I tried to dig really deep into this and want to go further :-)
When i jump into the Realtek ROM Monitor mode i can dump and fwrite contents. There is a mapping (TLB) active and so only some addresses are allowed to use.
It looks like only the range 0x8000 0000 - 0xBFFF FFFF is available and 0x8000 0000 - 0x9FFF FFF is assigned to SDRAM (512 MB), which leaves 0xA000 0000 - 0xBFFF FFFF (512 MB) for NAND Flash.
So 3.5 GB of Flash is simply unused. What a waste... the engineers could have placed a smaller NAND Flash on it.
Attachments
flash_console_out.zip
(32.03 KiB) Downloaded 162 times
console_out.zip
(5.87 KiB) Downloaded 141 times
elerocks
 
Posts: 6
Joined: 28 Dec 2022, 01:55

Re: Fantec 3DS4600 does not boot

Postby Virtual » 29 Dec 2022, 18:34

[dump_BBT] Nand BBT Content
[0] (0, 27, 0, 2047)

дыра в критической области!
= get ENV fail!!
= Signature(LÙ¬røôH) error!

пройти процедуру сброса битых блоков
viewtopic.php?f=14&t=3746

0.Общий
+
1.Скрипт
сброса списка битых блоков и установки нового бута
марсы: HDS7 (смотрелка AMP скин vrt )
HDR12 AMP (обычно сервер с RAM 256 и 2 SATA диска 2T+)//но очень иногда оцифровка видео
XTR PRO(AMP, HTTP(S) NFS SMB FTP сервер +trans2.90 + 2 SATA диска 2T+
сатурны: XTR Prodigy, R6S(512Mb_NAND), HD900A(_MD*) прошивка
User avatar
Virtual
 
Posts: 6882
Joined: 01 Oct 2010, 17:17
Location: RU

Re: Fantec 3DS4600 does not boot

Postby elerocks » 29 Dec 2022, 21:26

Great man, that did the trick!
Downloaded bl12 and install skript of phase 1, both on stick, let it run. After thats put normal install.img onto, let it run (bootet 2 or 3 times until it fully recover) and there we go!
THX SO MUCH, you saved my device.
Attachments
recovered.zip
(36.32 KiB) Downloaded 159 times
elerocks
 
Posts: 6
Joined: 28 Dec 2022, 01:55


Return to Other

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest